Λάμα Γκέντυν Ρίνποτσε: Η ελευθερία της πράξης...


Η ελευθερία της πράξης
Διδασκαλία του Λάμα Γκέντυν

Όλοι επιθυμούμε την ευτυχία και προσπαθούμε να αποφύγουμε τα δεινά. Ο καθένας μας κάνει ό,τι μπορεί για να είναι η ζωή του πιο άνετη και να απαλλαγεί από ο,τιδήποτε θεωρεί δυσάρεστο και τον κάνει να υποφέρει. Μέσα σε αυτή την διαμάχη των συμφερόντων, κανείς μας δεν έχει μεγάλη ελευθερία επιλογών. Κάθε κατάσταση είναι υφασμένη από τις σκέψεις, τον λόγο και τις πράξεις που έχουν συσσωρευτεί από αναρίθμητες προηγούμενες ζωές, οι οποίες έχουν αποδώσει τις πράξεις του κάρμα του οποίου αυτή τη στιγμή έχουμε την εμπειρία. Αυτή τη στιγμή όλοι μας φαίνεται να βρισκόμαστε μέσα σε αυτό το δίχτυ του κάρμα που ωριμάζει, οπότε είτε το θέλουμε είτε όχι μας ωθεί η δύναμη των γεγονότων και υποφέρουμε ακόμη περισσότερο επειδή ό,τι συμβαίνει γίνεται πέρα από την επιθυμία μας για το αντίθετο.
Ο Βούδδας είπε ότι αν θέλουμε να μάθουμε τί κάναμε στο παρελθόν, θα πρέπει απλά να κοιτάξουμε τη ζωή μας στο παρόν – και  αν θέλουμε να μάθουμε τί θα μας συμβεί στο μέλλον, θα πρέπει να κοιτάξουμε απλά τις πράξεις που κάνουμε τώρα. Αυτή είναι μια σημαντική τοποθέτηση, γιατί μας βοηθά να καταλάβουμε γιατί ζούμε αυτές τις εμπειρίες που έχουμε.
Αν είμαστε κάποιοι εκ φύσεως χαρούμενοι, πάντα με καλή υγεία, με εύκολη καθημερινότητα –τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ωφελούμαστε από τις θετικές πράξεις που έχουμε συσσωρεύσει στο παρελθόν. Αν, αντίθετα, αρρωσταίνουμε συχνά, αντιμετωπίζουμε προβλήματα, έχουμε «κακοτυχία», αυτό συμβαίνει λόγω των αρνητικών πράξεων που είχαμε κάνει στο παρελθόν – οπότε δεν θα πρέπει να κατηγορούμε άλλους για ό,τι μας συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Αφού είναι το παρελθόν μας κάρμα στη διαδικασία της ωρίμανσης, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Η μόνη επιλογή που έχουμε βρίσκεται μόνο στον τρόπο αντίδρασής μας στα γεγονότα που συμβαίνουν.
Πραγματική ελευθερία σημαίνει την επιλογή να αντιδράς με έναν θετικό τρόπο σε ό,τι συμβαίνει, αφού είσαι βέβαιος ότι η συμπεριφορά που αποφασίζεις να ακολουθήσεις τη στιγμή αυτή, είναι ενάρετη και έτσι θα μας φέρει στο μέλλον το είδος των εμπειριών που θα επιλέγαμε να ζήσουμε.
Αναγνωρίζουμε ότι τα δεινά έρχονται από τις αρνητικές πράξεις και η ευτυχία από τις θετικές πράξεις. Οπότε από εμάς εξαρτάται να πάρουμε τη σωστή απόφαση. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι θυμωμένος  μαζί μας, αυτό οφείλεται στην ωρίμανση του κάρμα που εμείς προηγουμένως είχαμε συσσωρεύσει και δεν μπορούμε να το εμποδίσουμε να συμβεί. Αν τώρα επιλέξουμε να αντιδράσουμε με θυμό, αυτό θα βοηθήσει μόνο στο να τροφοδοτήσει αυτή την ίδια κατάσταση. Αν, αντιθέτως, ασκήσουμε την υπομονή και δείξουμε ευγένεια σε αυτό το άτομο, τότε δημιουργούμε αιτίες μελλοντικής ευτυχίας. Τότε έχουμε την σωστή επιλογή.
Αυτή είναι η ελευθερία της πράξης.

Δημοφιλείς αναρτήσεις